Zo vind je de beste keywords voor SEO

Inhoud

Je bent je wat meer aan het verdiepen in SEO en je bent vervolgens het wordt ‘keywords’ tegengekomen. Wat houdt dit in? In dit artikel probeer ik de basis en wat meer gevorderde tips te geven over hoe jij je SEO kan verbeteren aan de hand van keywords. Zo kan ook jij je website bovenaan in Google krijgen.

Wat zijn keywords?

Keywords zijn zoektermen die gebruikers van Google, en andere zoekmachines, intypen in de zoekbalk om te vinden wat ze nodig hebben. Alle resultaten die je vindt hebben dan meerdere malen dat specifieke keyword op hun website staan. Je hebt verschillende vormen van keywords, zoals bijvoorbeeld longtail keywords, deze zijn net wat specifieker. Hier gaan we op een ander blog nog specifieker op in.

Waarom zijn keywords belangrijk?

Keywords zijn dus belangrijk als je wilt dat de juiste mensen jouw site vinden. Zo kan het ook zijn dat je het verkeerde publiek aantrekt door de verkeerde keywords te gebruiken. Door de juiste keywords te gebruiken kan je aan Google laten zien waar jouw website over gaat en zo kan Google de beoogde doelgroep naar jouw site doorsturen aan de hand van keywords. Het is dus wel belangrijk dat je weet wat jouw gebruikers intypen op Google. Maar hoe kom je achter deze keywords die je gebruikers intypen? Met keyword research.  

Hoe kies ik de juiste keywords?

Zoals hierboven beschreven doe je dit met keyword research. Maar hoe doe je dit? Er zijn meerdere tools te vinden om je keyword Research te doen. De belangrijkste hiervan biedt Google zelf gratis aan, Google Keyword Planner. Met dit programma kan je het zoekvolume opzoeken van elke term en daarmee kijken welke keywords voor jou relevant zijn. Ook geeft het suggesties voor andere mogelijke relevante zoektermen, zo weet je zeker dat je de juiste keywords vindt. Echter moet ik wel erbij zeggen dat het originele doel van Google Keyword Planner is om de SEA te verbeteren en niet de SEO. Dat gezegd te hebben blijft het de beste gratis SEO tool om je keywords te optimaliseren. Andere handige tools om de juiste keywords te vinden zijn KWfinder (Gratis en Betaald), Ahrefs (Betaald) en Google trends (Gratis). De laatste tip die ik nog kan meegeven is kijk naar de concurrentie. Kijk welke er hoog staan en welke er laag staan op de zoekmachines. Zo kun je zien welke keywords werken en welke niet. 

Hoeveel invloed heeft het op SEO?

De belangrijkste vraag is natuurlijk, hoeveel invloed heeft het op de SEO? Om het simpel te zeggen, een hoop. Bij SEO moet je op veel dingen letten, maar persoonlijk zou ik keywords op plaats één zetten. Zonder de juiste keywords kan je site nog zo waardevol zijn de juiste bezoekers zal je niet krijgen. Met de optimale keywords krijg je de beoogde doelgroep. Echter een kleine waarschuwing, alleen keywords is niet voldoende voor SEO. Je zal een hoop andere dingen moeten doen voor de optimale SEO op jouw website.