Wat is het verschil tussen UI -en UX design?

Inhoud

Als je ooit bezig bent bezig geweest met design heb je deze termen vast wel eens gehoord: UI -en UX design. Er wordt veel over gepraat, maar wat is UI -en UX design precies? En wat zijn de verschillen dan?

Dat is wat wij je in deze post zullen uitleggen.

In de basis is user interface (UI) de visuele weergave waar de gebruiker mee in contact komt. Zoals schermen, knoppen iconen en afbeeldingen.

User experience (UX) is de interne ervaring die een gebruiker op een pagina heeft. Deze ervaring vindt plaats wanneer zij een interactie hebben met de elementen uit de UI. 

Zoals je kunt zien lijken deze twee termen erg veel op elkaar. Daarom verwarren veel mensen de twee. Laten we daarom wat dieper ingaan op UI -en UX zodat jij deze fout niet hoeft te maken. 

Wat is UI?

UI is een afkorting voor user interface en focust zich dus op de interface van de gebruiker. Met de interface wordt alles wat de gebruiker kan zien bedoelt. Denk hierbij aan knoppen, iconen, teksten en schermen. 

De uitstraling van de interface is bij UI erg belangrijk. De gebruiker moet makkelijk kunnen zien welke knoppen belangrijk zijn en welke niet. Dit concept heet ook wel visual hierarchy. Wanneer wij naar een scherm of pagina kijken, beginnen we gelijk met scannen. We zoeken naar kopteksten, belangrijke knoppen en iconen. Als wij deze niet gelijk kunnen vinden, raken we verward en is de kans groot dat we de pagina verlaten.

De term die vaak gebruikt wordt om deze ervaring te beschrijven is gebruiksvriendelijkheid. De gebruiksvriendelijkheid is er zodat de gebruiker een fijne en gemakkelijke ervaring heeft wanneer ze op het scherm zit. Hier vindt de verwarring plaats met UX design, omdat je bij de user experience ook met ervaring bezig bent. 

UX is een afkorting voor user experience en focust zich op de interne ervaring die gebruiker heeft. Het woordje intern is hier heel belangrijk, omdat hier het verschil zit met user interface. 

Wat is UX?

Denk bij user experience aan laadtijd, scrollsnelheid en het aantal kliks dat je nodig hebt om bij je doel te komen. We zijn allemaal  wel eens op een website geweest die heel langzaam laad. Of een website waarbij je door pagina na pagina moet klikken om iets te kunnen doen. Dit zijn voorbeelden van slechte user experience. 

De user experience gaat echt over het gevoel wat de gebruiker heeft wanneer hij op een website of applicatie zit. Daarom is user experience soms moeilijker te begrijpen, omdat het erg basaal is en niet zo direct als UI design.

Wat is het verschil tussen UI en UX?

Het belangrijkste verschil tussen UI en UX is dat UI meer over de externe en visuele elementen gaat en UX over het interne gevoel wat de gebruiker heeft. 

Een veel gebruikte analogie is de restaurant vergelijking: UI is de tafel, de stoel, het bestek en het bord. UX is de service, het eten, de muziek en de verlichting. 

Conclusie

Hoewel UI en UX twee verschillende dingen zijn kunnen ze niet zonder elkaar. UI is niks zonder UX en vise versa. De twee hebben elkaar nodig en zullen altijd samen gebruikt worden. Gelukkig weet jij nu het verschil tussen de twee, zodat je ze nooit meer door elkaar hoeft te halen.