Hoe kies je goede kleurencombinaties voor je website?

Inhoud

Het kiezen van goede kleurencombinaties voor je website is vaak een lastige en belangrijke beslissing. Zeker als je nog geen duidelijk huisstijl voor je bedrijf hebt. Welke kleuren gaan goed samen en wat betekenen die kleuren precies? Hierbij gaan wij je in dit blog helpen. 

Bij het kiezen van kleuren voor websites moet je rekening houden met hoe ze door de gebruiker zullen worden bekeken en welk effect ze zullen hebben. Je kunt kleuren gebruiken om visueel belang te creëren, of om aan te geven waar mensen op de pagina kunnen klikken. Het is belangrijk om kleuren te gebruiken die aangenaam zijn en niet afleiden omdat ze uw verkoop en branding zullen beïnvloeden

Kleurenpalet

Om goede kleurencombinaties voor je website te kiezen gebruik je kleurenpaletten. Dit zijn 3 tot 5 kleuren die op elkaar aansluiten. Probeer niet te veel kleuren te gebruiken, omdat hierdoor het overzicht op je website verdwijnt. Te veel kleuren geven ruis en zorgen dat sommige elementen kunnen wegvallen. 

Een goed kleurenpalet heeft vaak een hoofdkleur met een aantal schaduwen, een contrastkleur en een accent. Hieronder is ons kleurenpalet te zien.

Orbisary kleurenpalet

De hoofdkleur wordt gebruikt voor de grootste elementen een speelt een prominente rol in jouw design. 

De contrastkleur is een kleur die makkelijk te onderscheiden is van de hoofdkleur. Dit zijn vaak teksten en koppen, omdat deze altijd duidelijk leesbaar moeten zijn. 

De accentkleur wordt gebruikt voor alle call to actions op je website. Deze kleur valt heel erg op en grijpt gelijk de aandacht.

Er zijn verschillende tools die voor jou een kleurenpalet samenstellen op basis van jouw hoofdkleur. Onze favoriete tool is Adobe Color: 

https://color.adobe.com/nl/create

Als je niet zeker weet of je website kleuren nodig heeft, denk er dan als volgt over: Als je site voornamelijk uit tekst bestaat, is het waarschijnlijk prima om het bij zwart-wit of grijstinten te houden. Maar als je site veel afbeeldingen bevat of tekst over foto’s heen, dan wil je effen kleuren voor het contrast. Kleuren zijn ook belangrijk omdat ze bezoekers naar een specifieke call-to-action op uw pagina kunnen leiden, bijvoorbeeld door ze naar een andere pagina te laten doorklikken of een aankoop te laten doen.

Kleurencirkel

Je kan ook zelf experimenteren met kleuren. Gebruik daarvoor dan de kleurencirkel.

De kleurencirkel is een wiel dat de relatie tussen primaire, secundaire en tertiaire kleuren laat zien. 

Kleurencirkel

Met de kleurencirkel kun je gemakkelijk complementaire kleuren, contrastkleuren en accentkleuren vinden. Kleuren die naast elkaar liggen op de kleurencirkel kunnen goed met elkaar combineren. Complementaire kleuren liggen direct tegenover elkaar in de kleurencirkel. Doordat deze kleuren zover van elkaar af liggen, ontstaat er een duidelijk contrast.

Voor de contrastkleur is het verstandig om een complementaire kleur te gebruiken. Daardoor is het voor de gebruiker makkelijk om de tekst te lezen. Als basisregel kun je op een lichte achtergrond beter een donkere tekst gebruiken en op een donkere achtergrond een lichtere tekst. Probeer geen 100% zwart of wit te gebruiken, daardoor raken onze ogen vermoeid en wordt de tekst moeilijk leesbaar.

Kleurenassociatie

Elke kleur heeft een betekenis en elke kleur geeft een bepaald gevoel. Het is daarom belangrijk hier rekening mee te houden, want de uitstraling van de kleuren moeten wel bij jouw bedrijf passen. Hieronder hebben wij alle belangrijke kleuren even op een rijtje gezet.

Oranje – Vriendelijk, feestelijk, leuk en blij

Paars – Creativiteit, rijkdom en royaal

Zwart – Elegantie, duisternis en serieus

Wit – Zuiver, licht en schoon

Blauw – Vertrouwen, veiligheid, macht en status

Geel – Energie en vreugde 

Groen – Gezondheid, duurzaamheid en natuur

Rood – Liefde, agressie en warmte

Roze – Humor, trouw en liefde

Zoals je ziet hebben kleuren een betekenis en een gevoel wat zij met zich meebrengen. Daarom is het ook belangrijk om dit toe te passen op je website en af te stellen op je bezoekers. 

Als je hier meer mee wilt oefenen kun je altijd naar de kleurencombinaties van een andere website of bedrijf kijken. Probeer dan de hoofdkleur, de accentkleur en de contrastkleur te vinden. En bekijk daarna welke kleurassociaties hierbij horen. Passen deze kleuren bij het bedrijf of hadden ze beter een ander palet kunnen gebruiken. Zo word jij binnen no time een expert van kleuren.

Kom je er toch niet helemaal uit? Wij zijn er graag om je te helpen.

Bel gerust of stuur een WhatsApp bericht naar: +31 6 347 017 45

Of email: orbisary@gmail.com